Mătreață: misiune posibilă
Cineva a văzut asta la alții și instant apare gândul: „de m-ar feri pe mine năpasta”. Cineva s-a confruntat el însăși cu respectiva problemă și a simțit pe propria piele multitudinea de incomodități. Este vorba despre mătreață. ”Solzi” albicioși care conferă coafurii un aspect neîngrijit și care se împrăștie urât pe umeri. Iar dacă mai e iritat și scalpul, atunci avem un caz absolut de neinvidiat.
Unii dau vina pe îngrijirea necorespunzătoare a părului, încearcă să rezolve problema cu produsele cosmetice și... eșuează. Aici este nevoie de o abordare mult mai delicată. Vestea bună este că cauzele matreții sunt bine studiate, iar remediile eficiente există și sunt disponibile. Dar să le luăm pe rând.
A cui e vina?
Ceea ce numim noi mătreață, experții asociază cu dermatita seboreică. Fenomenul dat are origine fungică — de vină este Malfurzia furfur sau Pityrosporum ovale. Această ciupercă de drojdie aparține florei patogene condiționate. Adică există pe pielea fiecăruia dintre noi și, dacă organismul este sănătos, nu provoacă probleme.
Dar, dacă sănătatea este dezechilibrată, Malassezia furfur începe să se înmulțească accelerat, stârnind haos și mătreață. Iată cei mai răspândiți "catalizatori":
- Dereglări hormonale;
- Imunitate scăzută, deficiența de vitamine;
- Malnutriția;
- Stresul.
Utilizarea unui șampon nepotrivit poate și el dăuna scalpului. Dacă pH-ul pielii se schimbă pe partea alcalină, aceasta își pierde protecția, devine prea uscată și începe a se exfolia.
Cel mai adesea de dermatită seboreică suferă adolescenții, deoarece în perioada de pubertate, corpul lor se confruntă cu o adevărată furtună hormonală. Dar și persoanele mai mature pot avea asemenea probleme.
Ce e de făcut?
Vom zice din start: „pastila magică”, care ar vindeca instant, pur și simplu nu există. Totuși, utilizând produse de igienă corespunzătoare și o abordare sistematică, succesul vă este garantat. Întregul complex de acțiuni pentru combaterea matreții poate fi împărțit în două categorii:
- Terapie antifungică;
- Profilaxie.
Cum să ”îmblânzești” Malassezia furfur
În cazuri dificile tratamentul este prescris de un medic tricholog, iar la primele simptome, funcționează perfect utilizarea produselor cu un pH neutru și o formulă specială seboreică.
Unul dintre aceste produse este Cosmeplant — complex de îngrijire format din șampon și loțiune, destinat scalpului sensibil. În componența acestuia este inclus: propolis, extracte de salvie, dar și climazol - un medicament antifungic de nouă generație.
Aveți grijă de sănătate
După cum ați înțeles, activitatea acestei ciuperci insidioase depinde foarte mult de bunăstarea organismului. Prin urmare, în paralel cu utilizarea șampoanelor și loțiilor terapeutice, întăriți-vă imunitatea. Pe lista celor mai simple și eficiente măsuri:
- Renunțarea la fumat și alcool. Cel puțin reduceți consumul acestora.
- O cură cu complex de vitamine. Sunt necesare în special vitaminele A, E, B, C. Binevenite sunt și microelementele: calciu, zinc, cupru.
- Normalizarea alimentației. În primul rând, regimul: luați un mic dejun copios, astfel încât cina să fie una lejeră. În al doilea rând, limitați consumul de produse picante, grase și sărate. Atenție la carbohidrați — este recomandabil să-i reduceți.
Și cât mai puțin stres. Nu dați mătreții nici o șansă!