ABC-ul exercițiilor fizice în timpul sarcinii: motive de a face exerciții fizice
Ca în orice altă etapă a vieții, exercițiile fizice în timpul sarcinii sunt unul dintre cele mai bune obiceiuri pe care le poți adopta. Și, contrar a ceea ce ați putea crede, s-a dovedit că, pentru mamă, o rutină de fitness adecvată - în special în primele săptămâni de sarcină - poate fi un mare aliat pentru a reduce viitoarele complicații, aduce beneficii nu numai mamei, dar și bebelușului.
De la îmbunătățirea sistemului metabolic și imunitar până la îmbunătățirea stării psihologice mai bune, există multe beneficii pe care exercițiile fizice le pot avea în această etapă minunată! Desigur, chiar și cu toate avantajele sale, este foarte important să luați în considerare mișcările corecte și indicațiile speciale pe care medicul dumneavoastră le stabilește pentru a beneficia la maximum fără complicații. Așadar, dacă încă te gândeai la ideea de a începe sau a-ți relua rutina de fitness, citește mai departe! Îți împărtășim motivele pentru exerciții fizice în timpul sarcinii.
După mai multe studii și sub recomandarea obstetricienilor și ginecologilor, s-a dovedit că a face cel puțin 20 până la 30 de minute de exerciții moderate în timpul sarcinii - atâta timp cât nu prezintă risc ridicat sau prezintă complicații - poate contribui semnificativ la sănătate. Iată câteva dintre principalele sale avantaje:
Dincolo de funcția tipică de fitness, menținerea activității fizice constante în timpul sarcinii ajută la controlul greutății prevenind diabetul gestațional, preeclampsia, retenția de lichide, umflarea picioarelor și durerile de spate.
Bazinul pelvian este format din setul de mușchi și ligamente de care depind uterul, vezica și uretra. Exercițiile fizice în timpul sarcinii într-un mod moderat și constant ajută la prevenirea pierderii tonusului acestei zone, prevenind prolapsul uterin (deplasarea și coborârea organelor), durerile lombare, incontinența urinară sau relațiile sexuale nesatisfăcătoare.
Fără îndoială, unul dintre principalele beneficii ale exercițiilor fizice în timpul sarcinii este întărirea planseului pelvian, care constă din setul de mușchi și ligamente de care depind uterul, vezica urinară și uretra pentru a rămâne pe loc. Menținerea activității fizice moderate și constante, pe lângă alegerea mișcărilor corecte, ajută la prevenirea pierderii tonusului acestei zone, prevenind prolapsul uterin (deplasarea organelor), incontinența urinară sau relațiile sexuale nesatisfăcătoare.
Prin menținerea mișcării, exercițiul moderat în timpul sarcinii previne formarea venelor varicoase și te face să fii mai puțin predispusă la apariția unei tromboze venoase (coagulare a sângelui în interiorul venelor), astfel ajută la menținerea unei circulații corecte în coapse și picioare, zone care tind să se umfle pe măsură ce copilul se dezvoltă.
Studii multiple au arătat că exercițiile fizice, fiind o activitate care stimulează eliberarea de endorfine și serotonină, contribuie semnificativ la dispoziție, promovând o stare constantă de fericire și, prin urmare, atenuând stresul și prevenind depresia înainte și după naștere.
Credeți sau nu, exercițiile fizice vă pot ajuta să vă ușurați procesul de naștere, pregătindu-vă mușchii pentru cerințele fizice ale sarcinii și postpartum.
Ce exerciții sunt potrivite pentru sarcină?
Atât exercițiile cardiovasculare, cât și cele care promovează flexibilitatea și forța sunt ideale pentru a fi efectuate în timpul sarcinii, dacă sunt practicate la intensitate mică sau moderată. Desigur, înainte de a pune la încercare orice tip de rutină sau activitate, este important să aveți autorizația medicului dumneavoastră, să luați în considerare trimestrul în care vă aflați și să acordați atenție semnalelor corpului dvs. pentru a localiza eventualele complicații.
Sarcină sau nu, mersul de cel puțin trei ori pe săptămână este una dintre cele mai bune modalități de a controla creșterea în greutate și de a promova circulația, reducând balonarea, constipația și durerile de spate, precum și întărirea mușchilor.
Nu degeaba, ginecologii ne recomandă mersul pe jos în timpul unor ședințe zilnice mici, cuprinse între 20 și 30 de minute, de preferință în aer liber și în ritmul care se potrivește cel mai bine stării dvs. fizice și trimestrului în care vă aflați.
Promovând flexibilitatea, forța și rezistența, activități precum Pilates și yoga sunt minunate de făcut în timpul sarcinii. Ambele ajută la îmbunătățirea posturii, respirației și ritmului cardiac, menținând o stare fizică și chiar emoțională bună, deoarece ameliorează stresul.
Nu numai că este o activitate cardio excelentă, dar este și perfectă pentru eliberarea tensiunii, mai ales în zona din spate, deoarece înotul degajează și echilibrează greutatea corpului, făcându-vă să vă simțiți mult mai ușoară și mai relaxată.
Dacă ați crezut că ședințele de ciclism ar trebui lăsate în afara sarcinii, veți fi fericite să știți că este unul dintre exercițiile pe care le puteți încerca în primele 2 trimestre ale sarcinii, atâta timp cât aveți autorizarea medicului dumneavoastră și faceți acest lucru cu intensitate redusă.
Să vedem câte frumoase însărcinate avem alături de noi? Vă ocupați de sport în perioada sarcinii? Ce exerciții faceți? Așteptăm comentariile dvs. mai jos. Distribuiți această informație importantă prietenilor voștri și urmariți-ne pe rețelele de socializare unde veți găsi alte informații interesante despre diverse teme.
Autor: Valeria Mititelu